Domowe sposoby na odporność

Domowe sposoby na odporność

Wraz z nadejściem jesieni przywiązujemy większą wagę do budowy odporności. Niestety, gdy dni robią się chłodne i deszczowe, jesteśmy bardziej podatni na różnego rodzaju infekcje, w tym przeziębienie i grypę. To, jak nasz organizm poradzi sobie z patogenami, w dużej mierze zależy od sprawnej pracy układu immunologicznego.  Przedstawiamy domowe sposoby na odporność, dzięki którym możesz zmniejszyć ryzyko infekcji.

Odporność to kwestia indywidualna

Odporność to kwestia mocno indywidualna. Jedne osoby cieszą się sprawną pracą układu immunologicznego i chorują bardzo rzadko. Drugie po powrocie do pracy szybko trafiają na kolejne L4. Na szczęście możemy zadbać o to, aby nasz układ immunologiczny pracował prawidłowo. Jego wsparcie wymaga przestrzegania tylko kilku prostych zasad.

Dieta wzmacniająca odporność, czyli co jeść, aby nie chorować

To, jak funkcjonuje nasz organizm,  w dużej mierze zależy od naszej diety. Jeśli ta jest mało zróżnicowana, grożą nam różnego rodzaju niedobory. W sytuacji, gdy w organizmie brakuje określonych witamin i minerałów, przestaje on działać prawidłowo. Osłabieniu ulegają też siły obronne, ponieważ na niedoborze substancji odżywczych cierpi też układ immunologiczny. Jeśli chcemy wesprzeć swoją odporność, powinniśmy zadbać o to, aby na naszym talerzu znalazły się następujące produkty:

  • świeże owoce i warzywa stanowią źródło wielu witamin i minerałów. Dostarczają organizmowi m.in. witaminę C, która jest nie tylko świetnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki, ale też odgrywa kluczową rolę w pracy układu immunologicznego. Do produktów bogatych w tę substancję zaliczamy borówki, maliny, jeżyny, pietruszkę oraz owoce cytrusowe. Co ciekawe, spore ilości witaminy C znajdziemy też w kapuście kiszonej, która ponadto zawiera żywe szczepy bakterii kwasu mlekowego. Zasiedlając nimi nasz przewód pokarmowy, odnosimy wiele korzyści, w tym wzmacniamy naturalną barierę obronną organizmu;
  • orzechy i jaja z kolei zawierają cynk, który odgrywa kluczową rolę w prawidłowej pracy systemu odpornościowego. Warto jednak pamiętać o tym, że orzechy są zdrowe pod warunkiem, że nie są prażone i otoczone panierką różnego rodzaju przypraw oraz wzmacniaczy smaku;
  • tłuste ryby morskie takie jak dorsz czy makrela są niezbędne dla naszego organizmu z dwóch powodów. Po pierwsze, zawierają dobroczynne kwasy omega-3. Po drugie, dostarczają nam witaminę D, która wpływa na pracę układu immunologicznego. Nasz organizm wprawdzie potrafi ją wytwarzać samodzielnie w skórze pod wpływem promieni UV. Synteza ta jednak zachodzi tylko od drugiej połowy kwietnia do połowy września, później ustaje, ponieważ zmieniają się właściwości promieni słonecznych;
  • produkty pełnoziarniste stanowią z kolei bogate źródło witamin z grupy B;
  • chude mięso dostarcza naszemu organizmowi łatwo przyswajalne żelazo, którego niedobór może przyczynić się do alergii i osłabienia sił obronnych;
  • cebula i czosnek wzmacniają naszą odporność, sprawdzają się także wówczas, gdy dopadną nas pierwsze objawy infekcji. Te dwa popularne warzywa, które pełnią rolę przypraw, zawierają substancje o działaniu antybiotycznym i przeciwwirusowym;
  • napary z czystka, które stały się popularne w ostatnich latach. Wpływają bowiem korzystnie nie tylko na naszą odporność, ale też stan cery;
  • nabiał, a szczególnie mleczne wyroby fermentowane nie tylko dostarczają nam wapnia i witaminy D, ale też posiadają dobroczynne bakterie kwasu mlekowego. Warto nimi zasiedlić nasz przewód pokarmowy, aby chroniły nas przed zatruciami pokarmowymi oraz groźnymi patogenami.

Dieta wzmacniająca odporność

Co na wzmocnienie odporności? Aktywność fizyczna

Jeśli chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem i kondycją, musisz postawić na systematyczny ruch. Aktywność fizyczna wpływa dobroczynnie nie tylko na nasze serce i pozwala utrzymać prawidłową masę ciała, ale też stymuluje układ immunologiczny. Osoby, które regularnie uprawiają sport, rzadziej chorują. W celu wsparcia pracy układu immunologicznego możesz zapisać się na siłownię, zacząć uprawiać wieczorny jogging lub umawiać się na długie spacery z przyjaciółką. Wybierz formę aktywności fizycznej skrojoną na miarę swoich potrzeb. Jest to bardzo ważne, ponieważ w tym przypadku kluczową rolę odgrywa systematyczność. Musisz lubić te formę ruchu, aby zagościła na stałe w twoim życiu.

sposoby na odporność

 

Świeże powietrze stymuluje system odpornościowy

Przebywając na świeżym powietrzu, korzystnie oddziałujemy na pracę układu odpornościowego. To zasługa wszechobecnych drobnoustrojów – bakterii, wirusów i grzybów. Znajdują się one w powietrzu, które wdychamy. Na szczęście zazwyczaj są one dość mocno rozcieńczone, ponadto większość drobnoustrojów nie wykazuje właściwości chorobotwórczych. Do patogenów zaliczamy ok. 2% wszystkich drobnoustrojów, z którymi mamy kontakt na co dzień. Wiele bakterii, wirusów i grzybów nie tylko nam nie szkodzi, ale wręcz pomaga. Zasiedlając nimi swój organizm, tworzymy naturalną barierę obronną przed patogenami. Niektóre szczepy gronkowca, gdy zasiedlają nasz nos, chronią nas przed wirusem grypy. Ponadto przebywanie na świeżym powietrzu i kontakt z różnymi drobnoustrojami pozwala nauczyć układ immunologiczny prawidłowej reakcji na poszczególne z nich. W rezultacie system odpornościowy nie będzie wytaczał ciężkich dział przeciwko niegroźnym antygenom (cząstkom obcym), a skupi się na walce z patogenami, które naprawdę mogą nam zaszkodzić.

Naturalne suplementy diety na odporność

Zdrowa zbilansowana dieta odgrywa kluczową rolę z punktu widzenia budowania odporności. Warto jednak pamiętać, że istnieją pewne cenne substancje, których nie znajdziemy w produktach spożywczych dostępnych w supermarkecie. Gruczoły mlekowe krów tuż po urodzeniu cieląt wytwarzają siarę, zwaną też colostrum. Zawiera ona przeciwciała, laktoferynę, lizozym oraz albuminy, które regulują pracę układu pokarmowego i immunologicznego młodych cieląt, przygotowując je do życia poza łonem matki. Suplement diety Colostrum Colostrigen marki Genactiv swoje dobroczynne działanie zawdzięcza siarze krowiej. Colostrum jest wytwarzane przez gruczoły mlekowe krów tylko przez 72 godziny od porodu. Aby stężenie substancji aktywnych w suplemencie diety Colostrum Colostrigen firmy Genactiv było jak najwyższe, siarę pobiera się w pierwszych 2 godzinach laktacji od momentu porodu. Skuteczność działania wyżej wspomnianego produktu potwierdzają badania kliniczne, z którymi możesz się bliżej zapoznać pod linkiem https://genactiv.eu/blog/publikacje-i-badania

Colostrum Colostrigen

W przypadku Colostrum Colostrigen marki Genactiv mamy do czynienia z produktem naturalnym, który nie został poddany żadnym dodatkowym modyfikacjom. Siarę, która stanowi źródło substancji aktywnych, pozyskuje się od stada krów w Wielkopolsce, które znajduje się pod stałym nadzorem lekarza weterynarii. Colostrum pobiera się od młodych matek tylko wówczas, gdy znajdują się one w dobrym stanie zdrowia. Proces pozyskiwania surowca przebiega przy ścisłym przestrzeganiu reżimu sanitarnego.

Jak substancje aktywne zawarte w Colostrum zachowują bioaktywność?

Dobroczynne białka zawarte w krowiej siarze są podatne na działanie wysokiej temperatury. Pod jej wpływem ulegają denaturacji i tracą swoje właściwości. Aby temu zapobiec, firma Genactiv wykorzystuje nowoczesne technologie. Colostrum pobrane od krów poddaje się procesowi mrożenia i liofilizacji, a następnie dosusza w niskiej temperaturze. To rozwiązanie pozwala zachować białkom ich bioaktywność. Warto jednak podkreślić, iż wyżej opisana technologia produkcji jest stosunkowo droga i znacznie wolniejsza od tradycyjnych rozwiązań. Stanowi jednocześnie jedyną opcję, gdy chcemy uchronić przeciwciała, albuminy, laktoferynę i lizozym przed denaturacją.

Colostrum Colostrigen – bezpieczeństwo stosowania

Po suplement diety Colostrum Colostrigen marki Genactiv można sięgać bez obaw. Bezpieczeństwo stosowania tego produktu potwierdzają certyfikowane laboratoria, które kontrolują jakość surowca pozyskiwanego od stada zwierząt hodowlanych w Wielkopolsce.

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 419 820
© Copyright Stawy 2020